vistaverde.hu
Vista Verde fekvő logó

Vajon mire jó az időgazdálkodás tréning?

Érd el a céljaidat sikeresebb időbeosztással és csökkentsd a stresszt! Az általunk kínált technikák segítségével véget vehetsz a halogatásnak!
Időgazdálkodás blog

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Ismerős a helyzet?

Ki az, akinek nem hevenyésznek derűs színekben pompázó papírfecnik az íróasztalán, a táskájában, a fiókjában (közvetlenül a dugi nasik mellett), vagy akár a hűtő ajtaján? Továbbá ki az, aki nem próbál egyszerre több feladatot is menedzselni? Kedves olvasó, ismerős a kép, ahogy az üzleti elegancia kívánalmainak eleget téve hivatalos viseletben, 2 – (rosszabb esetben) 3 telefonnal körülvéve, a munkahelyi és a magánéleti „to do listek” kíséretébeVajon mire jó az időgazdálkodás tréning?n, korgó gyomorral ülsz a kávé maradványokat tartalmazó bögrékkel díszített káosz kellős közepén? Közeleg a reggeli meeting, de előtte néhány sürgős teendő még várat magára, közben az egyik telefonod morog, a másik búg, a vonalas pedig éles hangon csivitel, neked pedig lassan olyan az ábrázatod, mint amilyen egy küzdelmes step aerobicot követően lehetne. Stressz-menedzsment ide vagy oda, ilyen esetekben nehéz hirtelen átkeretezni a problémát, vagy „lemenni alfába”.

Mit tegyek ellene?

Vannak, akik esküsznek az előretervezésre, reggel néhány perc nyugalmat kieszközölve priorizálni a napi tennivalókat, felkészülni a nap eseményeire,  odafigyelve, hogy ne írjunk tele 8, A4-es lapot, mert akkor bizony este kudarc-élménnyel zárjuk az egész napos heroikus küzdelmet. És hagyni néhány percet arra is, hogy levegőt vegyünk! Ide betennék valami ilyen mondatot: Mindent a maga idejében, szépen egymás után, mivel… mert különben nekem hiányzik az átvezetés!

A multitasking működik?

Vajon mire jó az időgazdálkodás tréning?A multitasking az általános hittel szemben nem fejleszt, sőt egyenesen csökkenti az általános teljesítőképességet! Ennek mi is az oka? Az agyunk! Amíg egy feladat nincsen befejezve, addig az energiabefektetést igényel az idegrendszeredtől. Ha egyszerre több feladatot is csinálsz, akkor az az agy különböző területein vált ki ingerületet, ergo „mindkét végén égeted a gyertyát”, és egyikre sem fogsz tudni maximálisan koncentrálni. Kísérletekkel demonstrálták a jelenséget, amelyet a téma egyik neves kutatójáról nevezték el Ziegernik-hatásnak. Kis ízelítő gyanánt mellékelek egy videót, amely bemutatja, hogyan is működik ez valójában

Akkor mi a megoldás?

Korunk elvárja, hogy 100%-on pörögjünk, mindenre azonnal reagáljunk, emberfeletti teljesítménnyel vessük bele magunkat a napi feladatokba és egyfajta to do listet leírva, akár fejünkben pipáljuk ki sorra a megoldott tennivalókat. A megoldást, amivel kényelemesen élérhetjük a kitűzött célokat az önismeretben kell keresni.

Mik azok az információk, amikre feltétlenül szükséged van, a megfelelő Time-menedzsment érdekében?

  • Eltérő személyiségjegyek teljesen másként állnak az időgazdálkodáshoz és rendre más dolgok jelentenek problélmát- ezért más megoldás lesz a megfelelő „gyógyszer” a feladatra!
  • Vannak tipikusnak mondható személyiségjegyek, akik folyamatosan küzdenek a határidővel- te is ide tartozol?
  • Problémát jelent a munka-magánélet egyensúlyának megtartása? – Tudod, hogy mik azok az időrablók-időnyerők, amik akár tudat alatt befolyásolják az időbeosztásodat?
  • Tudsz különbséget tenni a sürgős és a fontos feladatok között? Meglepődnél az eredményen, ha alaposan megvizsgálnád!
  • Szoktál feladatokat delegálni? Miért is olyan nehéz ez?
  • A stressz befolyással van az időgazdálkodásunkat- igazából együtt járnak!- Hogyan lehet szétválasztani őket, és ezáltal csökkenteni a stresszt?
  • Létezik optimális munkaszervező-stratégia? Ez mindenkinek univerzálisan működik?
  • Miért halogatunk feladatokat? A halogatás megszüntethető?

Ezekre a kérdésekre sajnos nem tudunk a cikkben válaszolni, ugyanis mindenkinél nagyon egyedi tényezők befolyásolják a time-managementet, a stresszkezelést, a halogatás kérdéskörét. Befolyásolja az élethelyzetünk, a leterheltségünk, a személyiségjegyünk, a családi mintáink. Időgazdálkodás tréningünk arra hivatott, hogy segítsünk olyan eszközöket adni, amelyekkel könnyebben elérheted a céljaidat, elégedettebb leszel a nap végén a teljesítményeddel, mindezt a saját kompetenciáid, személyiségjegyeid, tapasztalataid figyelembe vételével.

Vajon mire jó az időgazdálkodás tréning?Ha elhatároztad magad, hogy igenis el akarod érni a céljaidat, sikeresebb időbeosztással csökkenteni szeretnéd az ebből fakadó stresszt és szeretnél búcsút inteni a halogatásnak, jelentkezz időgazdálkodás tréningünkre és tanuljuk meg együtt ezeket a módszereket. Az önismereti fejlődésen túl számos gyakorlattal prezentáljuk azokat a szituációkat, amik kifognak rajtad, hogy ezek után gördülékenyen teljenek a hétköznapok!

További bejegyzések

MBSR-well-being

A mindfulness maga a tudatos jelenlét. Tudatosan jelen vagyunk abban, ami itt és most történik velünk – a testünkben és a tudatunkban.

A coaching, mint szervezeti kultúra

A coach szemlélet helyének megtalálása a szervezet működésében egyre inkább elengedhetetlennek tűnik a sikeresség fenntartásához és növeléséhez. Emellett korábban arra is rámutattunk,

A coach szemléletű vezetővé válás titka

A coach szemléletű vezetés szemléletmódja egyre nagyobb teret hódít, hiszen remek sikereket elérni vele szinte bármelyik szervezetben. De milyen eszközökben rejlik a